بیماری عفونی روده در کودکان

عفونت روده در کودکان چه علائمی دارد؟

عفونت روده در کودکان بر اثر سم ناشی از میکروب‌ها که در مواد غذایی وجود دارند بروز پیدا می‌کند و یک نوع مسمومیت به شمار می رود. در پی این مشکل کودک به سردرد، اسهال، اسهال خونی، استفراغ، دل درد و تب دچار می‌شود. این مشکل بیشتر در سنین نوپایی اتفاق می‌افتد؛ چرا که در این سن کودکان به دلیل عدم شناخت کافی از مفید یا مضر بودن، هر چیزی را که پیدا می‌کنند در دهان می‌گذارند. در ادامه این مطلب بیشتر راجع به این بیماری، علائم و عوارض آن صحبت خواهیم کرد.

عفونت روده در کودکان

عفونت روده یا همان گاستروانتریت یک بیماری شایع در میان کودکان است که با علائم مختلفی همچون حالت تهوع، شکم درد، اسهال، استفراغ و… بروز پیدا می‌کند. این بیماری ویروسی است و همانطور که گفته شد بیشتر کودکان به آن مبتلا می‌شوند. حالت تهوع که یکی از علائم این بیماری است معمولاً خیلی زود برطرف می‌شود. اما اسهال ۱۰ تا ۱۵ روز با کودک می‌ماند که در نهایت باعث کم آبی شدید بدن او می‌شود. این مشکل برای نوزادانی که در سنین کم هستند می‌تواند خطرناک باشد.

عفونت روده در کودکان

چرا کودکان به عفونت روده دچار می‌شوند؟

علت ابتلای کودکان به عفونت روده متعدد است. این بیماری به طور کلی به دو دسته میکروبی و غیرمیکروبی تقسیم می‌شود.

1_ عوامل میکروبی: در بیشتر موارد علت مبتلا شدن کودکان به بیماری عفونت روده به عوامل میکروبی از جمله باکتری‌ها، ویروس‌ها و پارازیت‌ها مربوط می‌شود.

  • ویروس‌ها: عفونت روده ممکن است بر اثر نروویروس‌ها، روتاویروس، آدنوویروس و نوروویروس‌ها ایجاد شود‌.
  • پارازیت‌‌ها: گاردیا و لمبیا از عوامل پارازیتی هستند که سبب ابتلای کودک به عفونت روده می‌شوند.
  • باکتری‌ها: سالمونلا، اشریشیاکلی، شیگلا، کلستریدیوم دیفیسیل، کمپیلوباکتر از باکتری هایی هستند که باعث ایجاد عفونتی شدن روده کودکان می‌شوند.

۲_ عوامل غیرمیکروبی: از عوامل غیر میکروبی که سبب بروز عفونت روده در کودکان می‌شوند می‌توان به مصرف خوراکی‌های آلوده، مصرف مواد غذایی ناسالم و مصرف آب آلوده اشاره کرد. همچنین استفاده از مواد غذایی که درست پخته نشده‌اند یا عدم رعایت بهداشت شخصی و همچنین نگهداری اشتباه غذا می‌تواند در ابتلای کودک به این بیماری تاثیرگذار باشد.

بیشتر خوانید: کم خونی در کودکان

عفونت روده در کودکان چه علائمی دارد؟

علائم عفونت روده در کودکان به طور معمول ۱۲ تا ۴۸ ساعت بعد از ورود ویروس و عوامل بیماری‌زا در بدن بروز پیدا می‌کنند و معمولاً با علائم زیر همراه هستند:

  • اسهال: یکی از رایج‌ترین نشانه‌های ابتلا به عفونت روده در کودکان اسهال است. در این شرایط مدفوع از حالت طبیعی خود به شکل رقیق و آبکی در‌می‌آید و تعداد دفعات تخلیه، بیشتر می‌شود. اسهال با خشکی دهان، افت تشنجی و کاهش اشتها همراه است.
  • استفراغ: کودکان مبتلا به عفونت روده ممکن است به طور ناگهانی و مکرر استفراغ کنند. البته تعداد دفعات استفراغ با توجه به شدت عفونت متفاوت خواهد بود.
  • تب: افزایش دمای بدن و تب، یکی از واکنش‌های بدن در برابر ابتلا به عفونت گاستروانتریت است.
  • دردهای شکمی: احساس درد در ناحیه شکم یکی از علائم عفونت روده است که در نهایت باعث کاهش اشتها می‌شود.
  • تغییر در وزن: اسهال و کاهش اشتها باعث از دست دادن وزن می‌شوند.
  • خستگی: کودکانی که به عفونت روده مبتلا می‌شوند همواره خسته‌اند و کم‌انرژی هستند.

عفونت روده در کودکان چه عوارضی دارد؟

عفونت روده در کودکان با عوارض زیر همراه است.

  • تاثیرات رشد و توسعه نامناسب: عفونت روده ممکن است در رشد و توسعه بدن کودک تاثیرگذار باشد. این موضوع باعث کاهش توان بدن در برابر جذب مواد غذایی می‌شود و در نهایت در رشد طبیعی بدن اختلال ایجاد می‌کند.
  • ایجاد عفونت‌های دیگر: در بسیاری موارد ممکن است عفونت روده زمینه‌ساز بروز عفونت‌های دیگر شود. به طور مثال این موضوع می‌تواند منجر به ابتلای کودک به عفونت ادراری شود.

تشخیص عفونت روده در کودکان

تشخیص عفونت روده در کودکان با معاینات دقیق و بررسی علائم و نشانه‌های ظاهری کودک صورت می‌گیرد. به طور کلی روش‌های تشخیص این بیماری به شرح زیر است:

  • تاریخچه بالینی: پزشک با پرسیدن یک سری سوالات مانند نوع تغذیه، مدت زمان ظهور علائم، حالت مدفوع و… وضعیت کودک را بررسی و عفونت روده را تشخیص می‌دهد.
  • انجام آزمایشات مختلف: از دیگر روش‌های تشخیص این بیماری انجام آزمایشاتی مثل آزمایش خون و آزمایش مدفوع است.
  • تصویربرداری: اگر نیاز به بررسی دقیق‌تر باشد پزشک تصویربرداری و آندوسکوپی را برای کودک تجویز می‌کند.
  • مشاور ژنتیکی: در برخی موارد اگر علائم مشکوک به اختلالات ایمنی یا بیماری‌های ژنتیکی در کودک دیده شود باید مشاوره‌های ژنتیکی انجام شود.

عفونت روده در کودکان خطرناک است یا نه؟

عفونت روده در کودکان نیاز به مراقبت، استفاده منظم از داروهای تجویز شده و پرستاری مداوم دارد. با توجه به اینکه کودکان مبتلا به این ویروس با استفراغ و اسهال مواجه می‌شوند، بدن آن‌ها حجم زیادی آب از دست می‌دهد و با کم آبی مواجه می‌شوند. بنابراین مصرف مایعات رقیق شده که کودک به آن‌ها علاقه دارد می‌تواند برای بهبود وضعیت بدن در چنین شرایطی مفید باشد. در صورتی که کودک شما به عفونت روده مواجه شده حتماً به بهترین متخصص مراجعه کنید و تا بهبودی کامل کودکان همواره با پزشک درباره علائم و وضعیت کودک مشاوره کنید. عفونت روده در کودکان به خودی خود خطرساز نیست اما اگر جدی گرفته نشود و درمان‌های لازم برای رفع این بیماری صورت نگیرد، می‌تواند خطرات جبران ناپذیری داشته باشد.

سوالات متداول در مورد عفونت روده در کودکان

عفونت روده در کودکان چگونه درمان می‌شود؟

در بیشتر موارد با تجویز یک سری آنتی بیوتیک‌ها توسط پزشک، از جمله مترونیدازول، وانکومایسین و… می‌توان به طور کامل این بیماری را برطرف کرد و خطر خاصی ندارد.

مصرف چه مایعاتی برای درمان عفونت روده در کودکان مفید است؟

اگر کودک شیرخوار است بهتر است تغذیه با شیر ادامه پیدا کند. برای کودکانی که بیشتر از یک سال سن دارند می‌توانید از آبمیوه‌های رقیق یا سوپ رقیق استفاده کنید.

آیا عفونت روده در کودکان واگیردار است؟

عفونت روده در کودکان یک بیماری ویروسی است که اغلب افراد در سنین کم و کودکی به آن مبتلا می‌شوند. بنابراین ارتباط کودک بیمار با دیگر کودکان می‌تواند این بیماری را منتقل دهد.

دوره درمان عفونت روده در کودکان چقدر است؟

 این بیماری معمولا خیلی زود برطرف می‌شود. اما اسهال ممکن است ۱۰ تا ۱۲ روز بعد از بهبود بیماری هم ادامه پیدا کند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *