جستجو کردن
Close this search box.
کم خونی در کودکان

خطر کم خونی در کودکان

کم خونی یا آنمیا در کودکان یک وضعیتی است که تعداد سلول‌های قرمز خون یا هموگلوبین آن‌ها پایین است. این وضعیت می‌تواند به علت کمبود آهن، ویتامین B12، اسید فولیک، یا به دلیل مشکلات دیگری مانند خونریزی مزمن رخ دهد. پزشک می‌تواند با انجام آزمایشات خونی و ارزیابی وضعیت سلامت کودک، تشخیص دقیقی برای کم‌خونی داشته باشد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

علائم بیماری کم خونی در کودکان

بیماری کم خونی در کودکان دارای علائم و نشانه های متفاوتی است که هر یک از آن ها ممکن است برخی از آن ها را تجربه کنند.

  • خستگی یا ضعف
  • بی‌اشتهایی یا کاهش میل غذا خوردن
  • ناراحتی معده
  • تنگی نفس یا تنفس سریع
  • رنگ پریدگی پوست
  • ملتحمه چشم
  • ضعیف شدن عضلات
  • تغییرات در رفتار و تندخویی

علائم کم خونی در کودکان

آهن مورد نیاز در خون کودک چقدر است؟

مقدار آهن مورد نیاز برای کودکان ممکن است متغیر باشد و به عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، و وضعیت سلامت آنها بستگی دارد. اما به طور کلی، مقادیر مورد نیاز آهن برای کودکان به این شکل است:

  • از تولد تا 6 ماهگی: 0.27 میلی‌گرم در روز
  • 7 ماهگی تا 1 سال: 11 میلی‌گرم در روز
  • 1 تا 3 سال: 7 میلی‌گرم در روز
  • 4 تا 8 سال: 10 میلی‌گرم در روز
  • 9 تا 13 سال: 8 میلی‌گرم در روز

میزان آهن مورد نیاز ممکن است برای کودکان با وضعیت‌های خاص مانند کمبود آهن، زیاد یا کمتر از این مقادیر تغییر کند. همچنین، در صورتی که کودک تحت درمانی خاص قرار دارد، گاهی نیاز است تا پزشک معالج مقدار آهن مورد نیاز را تغییر دهد.

پیشگیری از کم خونی کودکان

برای پیشگیری از کم‌خونی در کودکان، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

تغذیه مناسب: اطمینان حاصل کنید که کودکانتان رژیم غذایی مناسبی را مصرف می‌کنند که حاوی مواد غذایی غنی مانند آهن، ویتامین‌ها (مانند ویتامین C برای جذب بهتر آهن)، اسید فولیک، و ویتامین B12 باشد.

مصرف مکمل‌های آهن: در صورت لزوم و با مشورت پزشک، مکمل‌های آهن می‌توانند به کودکان کم‌خون کمک کنند.

مراقبت از سلامت روده: حفظ سلامت روده با توجه به تغذیه مناسب و استفاده از فیبرهای غذایی، می‌تواند به جذب مواد غذایی بهتر کمک کند.

جلوگیری از عفونت‌ها: اطمینان حاصل کنید که کودکانتان از عفونت‌ها، به ویژه عفونت‌های روده‌ای، محافظت شوند. شستشوی دست منظم و مصرف آب و صابون برای جلوگیری از انتقال عفونت‌ها مهم است.

مراجعه به پزشک: در صورتی که کودک علائم کم‌خونی نشان دهد، مانند خستگی بیش از حد، زردی پوست، خواب آلودگی و فشار خون پایین، به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.

توجه داشته باشید که با اعتنا به این اقدامات، می‌توانید از کم‌خونی در کودکان پیشگیری کنید و سلامتی آن ها را حفظ نمایید.

درمان کم خونی در کودکان

کم خونی در کودکان دارای روش های درمانی متعددی نظیر دارودرمانی و … است که به نوع کم خونی فرد و شدت آن نیز بستگی دارد. پزشکان متخصص کودکان بعد از بررسی لازم تصمیم می‌گیرند که از چه روش های درمانی برای کم خونی کودک استفاده کنند. نوع دارو های استفاده شده توسط پزشک برای مشکل کم خونی کودک نیز به بررسی های بیشتر نیاز دارد.

درمان سریع کم خونی در کودکان

برای درمان سریع کم‌خونی در کودکان، اقدامات زیر  مفید خواهند بود اما تمامی این موارد باید زیر نظر بهترین متخصص انجام شود تا عوارض ناخوشایندی ایجاد نگردد.

  • پزشک توصیه دارد تا کودک مکمل‌های آهن در قالب قرص یا شربت مصرف کند تا سرعت بهبود را افزایش دهد. اما قبل از شروع هرگونه مکمل غذایی، حتماً با پزشک مشورت کنید.
  • تغذیه غنی از مواد غذایی حاوی آهن، ویتامین‌ها و مواد مغذی دیگر می‌تواند به بهبود سریعتر وضعیت کم‌خونی کودک کمک کند. مصرف میوه‌ها، سبزیجات و منابع پروتئینی غنی به این منظور مفید است.
  • همواره مهم است که پیشرفت وضعیت کم‌خونی کودک توسط یک پزشک متخصص و با مشاوره‌های منظم ارزیابی شود. در بعضی موارد، ممکن است نیاز به درمان‌های دیگر مانند تزریق‌های آهن داشته باشید.

درمان سنتی کم خونی در کودکان تاثیر دارد؟

برخی افراد با وجود مشکلات کم خونی در کودکان خود، زمان بسیاری را از دست داده و فقط از روش های سنتی و خانگی برای درمان کم خونی استفاده می‌کنند. روش های خانگی چندان بی تاثیر نیستند اما باید حتما از روش های پزشکی در مدت زمان کوتاهی استفاده کرد که تاثیر بسیار سریع گذاشته شود. در ادامه با برخی از روش های سنتی که والدین می‌توانند در منزل به آن ها بپردازند نیز آشنا شوید. 

  1. تغذیه مناسب: مطمئن شوید که رژیم غذایی کودکان حاوی مواد غذایی غنی مانند آهن، ویتامین‌ها (مانند ویتامین C برای جذب بهتر آهن)، اسید فولیک و ویتامین B12 باشد. مصرف مواد غذایی مانند گوشت قرمز، جگر، سبزیجات با رنگ سبز تیره تیره، لوبیا، نخود، آجیل و میوه‌های غنی از ویتامین C می‌تواند مفید باشد.
  2. مصرف مکمل‌های آهن: پزشک ممکن است مصرف مکمل‌های آهن به کودکان را توصیه کند، به ویژه در مواردی که نیاز به افزایش سریع سطح آهن در خون وجود دارد.

مواد غذایی های مهم برای کم خونی کودکان

برای کودکانی که دچار کم‌خونی هستند، تنها مصرف مواد غذایی کافی نیست و باید به تغذیه‌ای غنی از مواد مغذی متمرکز شود.

  • مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا، عدس و سبزیجات سبز تیره مانند جعفری و اسفناج.
  • مواد غذایی حاوی ویتامین C که کمک به بهتر جذب آهن از مواد غذایی می‌کند، مانند پرتقال، توت فرنگی، تمشک، نارنگی و گوجه فرنگی.
  • مواد غذایی حاوی ویتامین B12 که در تولید سلول‌های خونی نقش دارد، مانند گوشت، ماهی، مرغ، شیر و محصولات لبنی.
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *